Smerter i fødderne

Foden bidrager med vigtige oplysninger, som har stor indflydelse på det posturologiske system.

Dine fødder har stor indflydelse på, hvordan du står, går og bevæger dig. Hvis der opstår problemer med fødderne, vil det påvirke hele din holdning. 

Foden informerer om, hvor vægten er placeret på foden, via exteroceptive receptorer. Mekaniske fodproblemer som platfod, hulfod, valgusfod og varusfod ændrer fodens kontakt med gulvet, så foden fejlinformerer, hvilket bidrager til posturologisk dysfunktion. Foden er underlagt det posturologiske system, fordi foden tilpasser sig. Den kan kompensere for posturologiske problemer. Et primært posturologisk problem kan forvandles til et sekundært fodproblem.Det vil sige, at fødderne kompenserer for et problem et andet sted.

Valgusfod

Valgus betyder, at et led drejer ind mod midten. Når det øverste hælben, talus, drejer ind mod midten, føres anklen ind i valgusstilling. Valgusstilling af hælknoglen medfører forfodsnedsænkning, tendens til platfod og kalveknæ.  Grundleddet i storetåen vil også med tiden indtage valgusstilling som konsekvens af at vægten falder for tidligt indad og sesamknoglen presses ud. Det medfører inflammation, smerter og den velkendte knyst ved storetåen, hallux valgbus. Senere kan 2. og måske flere tæer blive hammertæer.

Varusfod:

Varusstilling er et led, der drejer væk fra midten. Foden drejes ud, vægten presses dermed ud på ydersiden af foden. I ekstrem grad ses hulfod , hvor der kun trædes på hælen og forfoden. Knæene presses væk fra midten og hjulben kan forekomme.

Platfod:

Platfod betyder, at musklerne i foden er for slappe. Dette forværres af de fleste sko med svangstøtte.

 

Smerter i fødderne kan også skyldes:

 • hulfod
 • hammertæer
 • knyster
 • tæer, der ikke rører gulvet
 • klumpfod
 • tå-gang
 • Hallux valgus

Årsagen til fodproblemer kan være:

 • skader. Fra operation, brækket, kørt over osv.
 • at du går i forkert fodtøj
 • for tidlig brug af fodtøj hos små børn
 • at du kompenserer for en ubalance et andet sted i din krop.

 

Problemer med fødderne kan give smerter i

 • lænden

 • hofterne

 • knæ

 • ankelled

 • foden

 • hælspore- inflammation i senen under foden

 • inflammation i achillessenen

 • hovedpine og migræne

Kort om posturologi:

Posturologi er videnskaben om kropsholdning. Det er forholdsvis ukendt i Danmark. I USA, Frankrig og Italien er det en accepteret videnskab og accepteret af universiteter, bl.a. L'Academie de Medicine i Frankrig og American Academy of Neurologi.

Posturologi tilbydes i nogle lande som en overbygning til bla. læger.

 

Hverken vilje, massage eller træning kan regulere spændingen i dine muskler og dermed din kropsholdning

fordi spændingen/tonus styres af hjernen på baggrund af de oplysninger, der kommer fra kroppen.

Den komplekse aktivitet i nervesystemet, som konstruerer kropsholdningen, får informationer hovedsageligt fra det indre øre, øjne og fødder, men også fra sensoriske muskler under fødderne. Desuden kan kæbedysfunktion påvirke din kropsholdning.

Ved hjælp af bla. øreakupunktur, rettes op på eventuelle skævheder i kroppen og smerter fjernes. Metoden er yderst effektiv og der er øjeblikkelig effekt. 

Til genopretning af holdningen, skal forventes  et behandlingsforløb.

https://www.baeredygtigliv.dk/

 

Behandling af fodproblemer

Et behandlingsforløb med øreakupunktur og evt. såler, kan rette fodens stilling rettes op, med mindre at fodstillingen er blevet meget skadet. Børn kan behandles for fodproblemer fra 7-8 års alderen med posturologiske indlægssåler, som specialfremstilles i klinikken, så den passer præcist til foden

Posturologiske såler

Er personlige indlægssåler, der passer til netop dig og din krop.

Vi tester hvordan din sål skal være i forbindelse med en behandling, dog tidligst ved 2. eller 3. behandling. Det gør vi for at sikre, at sålen bliver så optimal som muligt

Den posturologiske indlægssål er baseret på proprioception, som handler om informatio- nen fra følesanser om musklernes udstrækningsgrad. Posturologiske såler øger information om musklerne under fødderne til hjernen.

Informationen fra følesanserne under fødderne er meget vigtig for den måde, du bruger din krop på, fordi sanserne er med til at informere hjernen om, hvordan du står og bevæger dig.

Når fødderne behandles med en posturologisk indlægssål, påvirkes trykfølerne i fodsålen ved hjælp af de små forhøjninger og det elektroniske kredsløb i indlægssålen. Dette skyldes, at de posturologiske fodsåler indeholder trykreceptorer, som konstant informerer hjernen om, hvor du lægger trykket på fødderne, når du står og går. Disse input fortæller hjernen, at der er brug for en ekstra indsats i området, for at foden og dermed kroppen kan bevæge sig hensigtsmæssigt. Når hjernen får disse informationer, rettes kroppen op, og du vil gennem længere tids brug indøve en korrekt holdning og gang. Det betyder, at man typisk kun har brug for sålen i en periode og ikke hele livet – dog er der få undtagelser.

 

Og det aller vigtigste: Hvordan forebygger du fodproblemer?

Du holder dine sunde og raske fødder i god form ved at træne dem og holde dem ved lige. Gå på tæer, gå på hælen, på siderne - som vi kender det fra gymnastiktimerne i skolen. Gå på bare fødder - jo mere jo bedre. Lad dine unger rende barfodede - får de en splint eller slår sig, så går det nok også - så må du trøste dem.  

Opdager du et begyndende problem: knyst, at din fod vælter til én af siderne osv., så få det behandlet inden skaden bliver for stor. 

Problemer med fødderne opstår oftest pga. dårligt fodtøj.

 

Fodtøj set med posturologiske øjne

Under posturologisk behandling ses fodtøj på en anden måde end de fleste. Det er vigtigt at fodtøjet sidder godt på foden. F.eks er klipklapper og lignende ikke godt. Men svang og sko der er som støbt omkring foden er heller ikke noget vi anbefaler. Det er vigtigt at foden selv kan arbejde og bliver styrket i hverdagen ved brug. Forhøjet svangstøtte forhindrer foden i at bevæge sig frit og gør musklerne dovne.

Nyd din kaffe i sofaen, mens du finder de tider du ønsker!