Hvad er slimhinders funktion?

Slimhinder er fugtige hinder, som beklæder dyrs og menneskers indre overflader i fordøjelseskanal, luftveje, urinveje, kønskanaler, lungehule, hjertesæk, bughule, mellemøre og rummet mellem øjenlåg og øje.

Selvom slimhinders struktur og funktion varierer alt efter deres placering, er deres opbygning principielt ens. Overfladen dækkes af et slimlag, som kan være tyktflydende (slimet) i fordøjelseskanal og luftveje eller tyndtflydende i lunge- og bughule samt hjertesæk.

Slimhinder beskytter det underliggende væv mod fremmedstoffer og -legemer, fx mikroorganismer. I mundhule og spiserør findes et mangelaget epithel, som yder god beskyttelse, og i de øvre luftvejes slimhinde findes et højt epithel med bevægelige fimrehår, der fjerner fremmedpartikler fanget i det ovenliggende slimlag.

I mavesæk og tarme skal slimhinderne tillade kroppens optagelse af væske og næringsstoffer, og epithelcellerne danner her kun et enkelt lag af absorberende celler. Selvom en sådan slimhinde er sårbar for angreb af mikroorganismer, modstås angreb som regel, da slimlaget over epithelet indeholder antistoffer mod disse.

Andre slimhinder har som væsentligste funktion at nedsætte gnidningsmodstanden (friktionen) mellem organer og væv, fx i hjertesæk samt lunge- og bughinde. (kilde: Gyldendal)

Den korte forklaring:

Mange mennesker har problemer med slimhinderne. Det kan skyldes sygdom, bivirkninger af medicin, overgangsalder, hormonforandringer, stress og menopause.

Tørre slimhinder i øjne, mund, næse, hals eller underliv kan give voldsomme gener, som kløe og smerter, og det er også uheldigt forhold til sundheden. Slimhinderne er en del af vores immunforsvar, som beskytter vores organer mod indtrængende bakterier, vira og parasitter.

Tørre slimhinder kan bla. bevirke:

  • Nedsat fertilitet
  • Tørre, røde øjne, følelsen af grus i øjnene
  • Tørre slimhinder i næsen kan give næseblod
  • Slimhindeproblemer i tarmen er feks. Morbus Crohn, Colitis ulcerosa, Mikroskopisk kolit.
  • Mund- og halstørhed, særligt om natten.

Hvad kan du selv gøre?

  • Sørg for at indtage A-vitamin.A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne, immunforsvaret, regulering af arveanlæg, slimhinder og vækst. Symptomer på A-vitamin mangl er nedsat modstandskraft ved infektioner, nedsat vækst hos børn, natteblindhed, og tør hud. ( Kilde: netdoktor.dk)
    A-vitamin findes i animalske produkter, især i lever, fisk, fiskeleverolie, æg, mælk og mejeriprodukter fx smør og berigede margariner. Vitaminet findes derudover også i frugt og grønt, især med orange og mørkegrønne farver, for eksempel gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner.
  • Fokuser på at holde din mave og tarm sund, så du kan optage A-vitamin fra kosten.

Auriculoterapi - øreakupunktur

Med øre akupunktur  kan vi genoprette balance og styrke hele dit system generelt , herunder også slimhinder.  Hvis du ikke selv har succes med eller vil vente på effekten af kosttilskud, vil jeg anbefale, at du finder en akupunktør, som du har tillid til, og igangsætter et behandlingsforløb, så du igen får sunde og stærke slimhinder, samt får afhjulpet gener og sundhedsrisikoen ved tørre slimhinder.

Efterlad en kommentar